A gyártási technológia bemutatása

Biomassza fogadás-feladás

A fogadó-feladó technológia 2008-ban kezdte meg működését, célja a Mátrai Erőmű folyamatos és biztonságos ellátása biomassza tüzelőanyagokkal. Évente 350-400 ezer tonna anyagot fogad, és továbbít közvetlenül a Mátrai Erőmű rendszerébe.

Az alapanyagok (szalma, korpa, ocsú, törköly, fűrészpor, repcepogácsa, kimerült gombaföld stb.) megfelelően előkészítve, keverve, égetésre kész állapotban érkeznek a telephelyre. A szállítójárművek közvetlenül a fedett csarnokban elhelyezkedő fogadóbunkerbe ürítik szállítmányaikat.

Biomassza fogadása

A bunker alján mozgópad-éklétrák találhatóak, melyek egy szállítószalagra továbbítják a biomasszát. A szállítószalag fölé mágnesszalag lett telepítve, ami eltávolítja a mágnesezhető fémeket. Innen felhordó szalag viszi az anyagot az átadó szalaghoz, mely közvetlenül továbbítja a Mátrai Erőmű rendszerébe a teljes anyagáramot. A mintegy 150 méter hosszúságú átadó szalag végig fedett, így kiporzás, kiszóródás nem lehetséges.

Hulladékaprító technológia

A hulladékaprító technológia 2009 óta üzemel, célja az anyagában nem, de energetikailag hasznosítható hulladékok előkészítése energetikai hasznosításra. Az üzemkezdés óta folyamatosan növekszik az évente kezelt hulladékok mennyisége, a 2013-as évben már átlépte a 60 ezer tonnát.

A telephelyre érkező hulladékok vagy közvetlenül a technológia elején létesített fogadó bunkerbe kerülnek leürítésre, vagy a fedett hulladékaprító csarnokban kerülnek ideiglenesen betárolásra. A hulladék a fogadóbunkerből egy előaprítóba kerül, ami elvégzi az anyag 100 mm szemcsenagyságnál kisebbre történő aprítását.

Hulladék fogadása és feladása aprításra

Az előaprító után egy mágneses leválasztó kiválasztja a mágnesezhető fémek nagy részét. Innen egy rostára kerül a hulladék, ami leválasztja a már megfelelő szemcseméretű anyagot, amit szállítószalag továbbít a technológia végéhez, ahol újra egyesül a másik anyagárammal. A még nem megfelelő méretű hulladék egy légosztályozóra kerül, ami leválasztja a nem éghető anyagok döntő részét (nem mágnesezhető fémek, kő, porcelán, cserép stb.). Az utóaprítást két utóaprító végzi, innen már megfelelő szemcsemérettel kerül az anyag az újabb mágnesszalag alá, ahol a még esetlegesen megtalálható fémek is kiválasztásra kerülnek.

A technológia három kimeneti pontja

  1. Az energetikai hasznosításra előkészített hulladék jellemzően azonnal, közvetlenül feladásra kerül a Mátrai Erőmű rendszerébe az átadó szalagon keresztül.
  2. Amennyiben az erőmű éppen nem igényel alternatív tüzelőanyagot, az ideiglenesen tárolásra kerül egy 700 m3-es puffer tárolóban.
  3. Külső ipari megrendelés esetén (cementgyárak, erőművek) lehetőség van az anyagot közvetlenül szállítójárműre tölteni.

Közvetett környezeti tényezők

Legjelentősebb közvetett környezeti tényező a szállítmányozás által okozott levegőszennyezés, CO2kibocsátás. A levegőterhelés mértékének csökkentését is szolgálja a kiépített korszerű kamionparkoló és a szoftverrel támogatott ”időkapu” rendszer működtetése. Ennek célja a szállítás programozása és hatékonyságának növelése, a kamionok várakozási idejének csökkentése, hogy a lehető legkevesebb időt töltsenek el a telephelyen.

A telephelyre beérkező kamionok korszerű szállítóeszközök, olaj és üzemanyag elfolyás ritkán fordul elő, gondos szállítással az alapanyag elszóródás kizárható. A cég vezetése nagy gondot fordít a telephely burkolatának hatékony tisztítására, melyre olajfaló baktériumokat tartalmazó szert használnak eredményesen.

A GEOSOL Kft. vezetése -a közúti szállítás környezeti terhelésének csökkentése érdekében- megvizsgálta a jelenleg 100 %-ban közúton történő szállítás egy része vasúti szállítási formára váltásának megvalósíthatóságát.

A szervezet a beszállítókat és alvállalkozókat évente értékeli. Az értékelési kritériumok között figyelembe veszik az általuk okozott környezeti hatást és környezeti teljesítményüket is. A kiválasztásnál előnyben részesítik a környezettudatos, a környezetért felelősséget vállaló vállalkozásokat.

A szervezet mindenkori célja a megfelelő minőségű alternatív tüzelőanyag előállítása. Ennek egyik megvalósítási útja a hulladék alapanyagok körültekintő kiválasztásával azonos, kiváló minőségű, a szén kiváltására alkalmas tüzelőanyag előállítása. Az alternatív tüzelőanyagok előállítása csökkenti a lerakással járó környezeti kockázatokat, lassítja az ásványvagyon fogyását, ezzel az elsődleges nyersanyagok kitermelésével és felhasználásával járó környezeti hatásokat csökkenti.

A klímavédelem szempontjából a hulladékok energetikai hasznosítása valamint lerakása is CO2kibocsátással jár.

A hulladék lerakása során keletkező CH4(metán) huszonegyszeresen nagyobb üvegházhatása miatt a légkörben az anyag égésekor keletkező CO2-nak akár hétszeres terhelését okozza. Ebből adódóan a lerakás klímára gyakorolt hatása nagyobb az energetikai hasznosításénál.

A szervezet a felhasználó elvárásainak megfelelően tervezi meg az alternatív tüzelőanyag beszállítását – feldolgozását és hasznosítását.